Castle Rushen
04 aug. 2025
🇮🇲
vanuit Isle of Man
Met de stoomtrein op pad. Ik kom een half uur voor vertrek aan op het station en denk dat ik vroeg ben, maar als ik de hoek naar het perron omga schrik ik me een hoedje! Wat een mensen! Het blijkt dat er 2 busgroepen zijn en die mogen eerst instappen. Gelukkig vind ik ook nog een plekje en kan de reis beginnen. De trein fluit er lustig op los en de route gaat door het Manx landschap en ook nog een stuk langs de zee. Vooraf zeiden mensen dat het op Schotland zou lijken hier, maar vooralsnog vind ik het vooral Engels. Dat moet je hier trouwens niet hardop zeggen want ik heb vandaag alweer 3x te horen gekregen dat Man onafhankelijk is. Snap ik ook hoor, een meneer in de trein vertelde dat hun maximale belastingpercentage in de hoogste schijf 21% is. Dat zou ik ook willen behouden. Het Engelse echtpaar, dat dit verhaal ook hoort, en ik kijken elkaar aan en zeggen tegelijk: we moeten emigreren. Daarnaast vind ik het hier minder armoedig lijken dan in Engeland, Schotland en Ierland. Maar dat kan dus met zo’n belastingsysteem, dan houd je meer geld over voor de ‘luxere’ zaken.
Ik stap uit in Castletown, want ik wil vandaag naar Castle Rushen, nog een beetje extra geschiedenis opsnuiven.
Het kasteel ziet er mooi uit en binnen vertellen ze het verhaal van de geschiedenis van Man nog een keer. In sommige kamers staan poppen en dat is soms zo levensecht dat ik even terugdeins bij de deur, soms begin ik zelfs al een gesprek voor ik doorheb dat het poppen zijn.
Dit zou ook een leuk kasteel zijn met kinderen, je voelt je soms echt een ridder of jonkvrouw. En je mag helemaal naar boven waar de vlag hangt.
Ik vraag daar aan de gids wat die 3 benen op het wapen van Man betekenen. Daarop zegt hij: als ik het uitgezocht heb kom ik je dat in Nederland vertellen. Hij weet het ook niet. Hij vertelt nog wel dat dit sinds 1939 de officiele vlag van Man is. Maar ze vonden dit teken al op de zwaarden van de Vikingen.
Na de tour door het kasteel loop ik Castletown even in. Een heel slaperig piepklein stadje, maar met een lekker lunchcafe.
En daarna ga ik terug naar het station om de stoomtrein terug te nemen, in Douglas ga ik storm Floris maar eens bekijken vanuit mijn room with a view. Het waait al behoorlijk hard, maar de zon schijnt nog steeds. Er zijn verschillende veerboten gecancelled, maar toch denk ik dat wij er net onderdoor schuiven, Schotland krijgt de hele hoos.
05 aug. 2025, 08:52
Ge
weldig je verhalen en foto s .en wat een geschiedenis.
05 aug. 2025, 09:17
mooie foto's die een mooie indruk geven van deze reisdag.
05 aug. 2025, 09:34
Floris houdt behoorlijk huis in Schotland. In veel gebieden geen stroom, en ook de treinen schijnen behoorlijk wat hinder te ondervinden.
05 aug. 2025, 10:00
Jij bent niet de enige die een gesprek start met poppen. 🤣
{{ reactie.post_date.date | formatDate('DD MMM YYYY HH:mm') }}