brigittevisser.reismee.nl

Funchal

Dag 2. Funchal

Vandaag begon de dag met een stadswandeling onder leiding van Rosa. Met de lokale bus gingen we richting het centrum van de stad. We stappen uit bij het beeld van Keizerin Sissie, zij had hier haar retreat plekje om even ‘vrij’ te zijn van haar veeleisende schoonmoeder. Ik snap haar wel, wat is het mooi hier. De laan van ons hotel richting de stad staat vol met de prachtige Jacaranda bomen die nu precies in bloei komen.

Via mooie parken met echt alle bloemen en planten, die ik ooit in de winkel verkocht, dalen we al lopend verder af. We zien strelitiza en gatenplanten alsof het onkruid is. In één van die parken houden we een koffiestop met natuurlijk een Pastel de Nata. Dat hoort erbij in Portugal he?!

Sonja (het Hilversumse nichtje) is vandaag jarig en haar tante zorgde ervoor dat zij een Pastel de Nata kreeg met kaarsjes, dus we hebben uitbundig even gezongen voor haar. (Luidruchtige Nederlanders)

We zien de haven en een enorm cruiseschip dat daar ligt. We komen langs het beeld van meneer Zarco die, per ongeluk, Madeira heeft ontdekt. In het echt leed zijn schip in 1418 schipbreuk op het eiland hiernaast: Porto Santo. Na dit te hebben verkend ontdekten ze ook het weelderig begroeide Madeira een jaar daarna. En sinds die tijd is de archipel Madeira, het bestaat uit veel meer eilandjes, onderdeel van Portugal. Maar het is wel een autonoom deel, er is een eigen regering die eigen wetten kan maken. Meneer Miquel Albuquerque is de tegenwoordige president en zijn regering richt zich op het verbeteren van de economie. Wel nodig, het minimumloon is ongeveer €950 bruto. En iedereen in de toeristenindustrie zit op dat minimumloon.

Na een stukje over de boulevard gaan we het oude Funchal in, we lopen door een heerlijk straatje vol toeristenwinkeltjes, terrasjes en prachtig beschilderde deuren. De Dublin Doors zijn er niets bij.

Aan het einde van dit straatje is het grondstation van de kabelbaan die naar de tropische tuin bovenop de berg leidt. Morgen brengen we een bezoek aan deze tuin, dus vandaag blijven we nog even beneden.

Rosa heeft voor ons een proeverij van het exotische fruit dat hier groeit geregeld, heerlijk. De vrucht van de Monstera, de gatenplant heeft een combinatie van banaan/ananas smaak, echt apart maar heel lekker. Die dingen kosten €19 per kg, dus megaduur maar de moeite van het proberen waard.

Rosa zegt ons gedag na deze proeverij en dus gaan we onze eigen weg zoeken. Met zijn vijven lopen we het oude straatje weer terug, waar we een lekkere lunch eten in een rooftoprestaurant. En daarna gaat ieder zijn weg, Sonja/Marion gaan op dolfijnenjacht, Michel/Margret gaan naar de Madera-wijnproeverij en ik slenter de stad nog even door tot de kathedraal open is. Gewoon lekker op een bankje zitten en mensen kijken is ook vakantie toch?

De kathedraal is het wachten waard! In alle boekjes lees je over het kostbare cassetteplafond in deze kerk, nou dat is serieus mooi. Maar ook de verschillende altaars en beelden zijn prachtig. En er is zelfs een azulejos (tegeltjes)wand met een bijbelse afbeelding, kortom genieten.

En hierna dacht ik: ik ga van deze dag nog even een echte wandeldag maken, dat geslenter door de stad op een tempo dat bij een bepaalde leeftijd past is supervermoeiend. Dus ik ga teruglopen naar het hotel. Vanmorgen namen we de bus en nu wil ik in de benen. Nou, dat werd niet echt een Wandeldag, hahaha. Na minder dan 2 km stond ik alweer voor de deur. Het was weliswaar berg op dus het was niet helemaal een eitje, maar wel een beetje teleurstellend. Nou ja, er komen nog meer dagen en ook een met een serieuze levada-wandeling. De levada’s zijn de irrigatiekanaaltjes, waarlangs wandelpaden zijn. Wij gaan woensdag in ieder geval de Levada del Rei doen.

Maar samengevat: Funchal is een leuke stad, veel Portugese huizen met tegeltjes, prachtige parken met ontelbaar veel soorten bloemen en planten en overal heerlijke terrasjes. En we hebben geweldig weer! In de bergen zien we de wolken hangen, dus als we later deze week naar boven gaan zal het anders zijn. Maar hier aan zee is het heerlijk.

Ronald Kemp

Leuk mam!! Heel tif