brigittevisser.reismee.nl

Dag 5. Wandelen op de Levada do Rei

Vandaag wordt een korter verhaal, want wat is er te vertellen over een wandeling?

Vanmorgen om 9.00 uur worden we opgehaald door een busje van Madeira Explorers. We, is een groepje van 9 wandelaars, uit onze grote groep, de rest heeft andere plannen. Na ongeveer 45 minuten rijden komen we aan in Santana, daar kunnen we nog even naar het toilet en eventueel broodjes kopen. Daarna gaan we nog een kwartiertje verder omhoog naar Sao Jorge, dat is de Portugese Sint Joris, en daar start onze wandeltocht.

De route is 5.3 km heen en ook weer 5.3 km terug, met een hoogteverschil van ongeveer 50 meter. Het pad volgt de Levada do Rei, de levada van de koning. Een levada is een irrigatiekanaal, aangelegd om het water uit de bergen op de landbouwgronden te kunnen krijgen. Maar ook voor het kanaliseren van drinkwater. Een geniaal systeem.

Soms is het spannend, dan loop je over een betonnen paadje van 2 voeten breed, met links de levada en rechts een afgrond. Er staat soms een hekje voor die afgrond, maar niet altijd. Voor mensen met hoogtevrees geen doen, dus Marion keert na een eerste dapper stuk weer om. Groot gelijk, want later worden de dieptes alleen maar dieper.

De wandeling is prachtig, het lijkt of we door de jungle lopen en onze lokale gids kan veel vertellen over de bomen en bloemen onderweg, superleuk. We moeten door een tunneltje, mind your head! En onder een waterval door, dat was wel een beetje nat, maar superleuk om te doen. Soms is het pad gewoon een bospad, soms alleen zo’n smal betonnen randje en soms is het een enorm glibberig pad vol boomwortels. Op je tellen passen dus.

We lopen heen 5.3 km, helemaal tot het begin van de levada. Daar zien we de bron, er komt heel veel water van de bergen afstorten en dat vult de levada.

Na een picknick bij deze bron/waterval gaat de route dezelfde weg terug en dat doen we in kleinere groepjes, ieder op zijn eigen tempo. Anoek en Sonja houden de wandelmoed erin door al zingend door te wandelen, van K3 tot Kabouter Plop, alles komt voorbij.

Beneden aangekomen nemen we een drankje bij een klein, strategisch geplaatst cafeetje en daarna gaat het weer 45 minuten terug met het busje naar het hotel.

Alweer een topervaring, voor deze wandelingen ga je naar Madeira, dus blij dat ik dit gedaan heb.

Gerry

Zo, jij haalt je duizend stappen wel.

Tineke

Mooie wandeling maar ook dapper van je op zo’n eng paadje.

Carla smeels

Nou toch wel een hele ervaring.en een mooie reis zo te lezen.

Jan

Leuk verhaal weer. Je stappenteller zal wel blij met je zijn🙋🐻

Tiara Tours