Dag 7. Een vrije dag
Vandaag hebben we een vrije dag, dus doen wat je nog wil zien. En natuurlijk is de botanische tuin mijn hoofddoel vandaag.
Na het ontbijt wandel ik op mijn gemakkie, via de haven, naar de stad. Ik kom langs het CR7 museum, het museum gewijd aan Christiano Ronaldo, maar helaas op 1 mei is er veel gesloten in de stad. Daarom loop ik, na een foto van zijn bronzen beeld, maar door naar de bushalte voor de bus naar de tuinen. De bussen kosten hier in de stad altijd β¬2,05 en dat betaal je bij de chauffeur. Natuurlijk contant, pinnen is nog geen gemeengoed op Madeira.
De bus gaat door kleine straatjes met gewoon tweerichtingsverkeer naar Monte, de wijk van de botanische tuin. Je snapt wel dat een wijk die zo heet ook lekker heuvelachtig is. Gek genoeg vind ik deze bus niet zo spannend, misschien omdat hij door de straten rijdt en niet over de bergpassen.
Aangekomen bij de tuin koop ik een kaartje en daar ga ik. Ook hier steile hellingen, maar wat is het mooi. Ik geniet volop van alle mooie planten en haal tegelijkertijd ook even mijn kennis van de plantennamen weer op. Er zijn planten van over de hele wereld, maar ook een deel met endemische planten en bloemen. Deze zijn dus uniek voor Madeira en komen alleen hier voor, bijzonder hoor.
Na een lunchstop vind ik het tijd om weer terug te gaan. Volgens Margret en Michel gaan de tobogans niet omdat het 1 mei is. Daarom pak ik de bus naar beneden, Manon en Anouk zitten toevallig in dezelfde bus. Zij gaan het leuke oude straatje weer in en ik wil naar een kerk om een kaarsje aan te steken. 1 Mei blijft een dag om even extra stil te staan bij de mensen die er niet meer zijn. Maar helaas de kathedraal is weer dicht en ook de kerk van Sao Pedro is niet open. Nou dan moet ik het toch maar doen met mijn eigen gedachten. Ik ga daarom maar even op een bankje zitten in een van de mooie parken.
In Funchal, of eigenlijk op heel Madeira, is vandaag de aftrap van een twee weken durend bloemenfestival. De stad wordt volgebouwd met tribunes voor het bloemencorso zondag en er worden overal bloemdecoraties gemaakt. Prachtig om te zien. Vandaag zijn er ook allerlei marktjes en activiteiten in de stad, echt vakantie zo.
In de haven neem ik mijn eerste ijsje van deze vakantie, het mag van mezelf. Lekker pistache ijs van de Italiaan.
En dan loop ik verder richting het hotel met het doel om eens verder te gaan lezen in Dan Brown. Maar onderweg loop ik ineens langs een megagroot podium waar net een optreden begint, dus ga ik even lekker tussen het publiek zitten. Zo in het zonnetje is het wel fijn om toehoorder te zijn. En dan ineens ben ik een uur verder, nu toch maar door naar het hotel en daar ga ik even onderuit, dit was best een intensieve dag met alle heuvels. Maar opnieuw genoten van prachtig, bloemrijk Madeira.
Na het boekie lezen ga ik de koffer weer inpakken. Morgen moeten we alweer vroeg verzamelen voor de transfer naar het vliegveld.
Wat heb je weer beeldend geschreven. Leuk om zo weer β mee te reizenβ
Gezellige laatste avond en goede reis terug. π
Wat een mooie reis weer. Erg kort hoor. Goede terug. Bedankt voor je boeiend verslag πππ»β€οΈ
Wat een prachtige reis, en al jaren denkend is madeira de moeite waard. Ja nu weet ik zeker dat ik daar naar toe wil.
Bedankt weer voor het mee mogen genieten. Veilg thuis