06 aug. 2024
🇺🇸
vanuit Verenigde Staten
San Francisco
Vandaag een dag naar eigen invulling. Ik begin met een koffie en yoghurtje als ontbijt in het hotel. Ik vind Amerika razend duur, een gewone kleine zwarte koffie kost me $5,25, evenals een klein
bakje yoghurt. En de dollar is net iets minder waard dan de euro, maar het is geen megaverschil.
Gelukkig verkoopt ‘onze’ Jeff bij de bus flesjes water voor $1, als je die in de winkel wilt kopen zijn ze ook zomaar $4 of meer. Ik begin te begrijpen dat er hier ook veel mensen met een baan het
leven niet meer kunnen betalen en op straat terecht komen. Want dat is hier in San Francisco een enorm probleem, er leven duizenden mensen op straat in van die tentjes of andere ‘onderkomens’.
Vreselijk om te zien.
Vandaag begin ik met het kopen van een dagkaartje voor het openbaar vervoer. Ik houd van wandelen, maar de heuvels hier zijn wel een uitdaging. Ik pak de cable car nog maar een keer, nu naar
Lombard street, een prachtig groen stukje met woonhuizen met prachtige tuinen en met 8 haarspeldbochten in de straat! Zo steil is het. Naar beneden lopen gaat wel want er is een trap, dus ik wandel
naar Columbusstreet en loop die verder af richting de baai. Onderweg zie ik een prachtige kerk en die wil ik gaan bekijken, maar ik loop langs een erg lekker ruikend bakkertje/koffietentje dus
eerst een koffiestop. Het is ‘go with the flow’ vandaag.
Na een rondje door de kerk loop ik via het parkje voor de deur, waar veel Aziaten hun gymoefeningen doen, verder Columbus af. Ineens zie ik rechts Chinatown weer liggen en dus ga ik even rechts
voor nog een rondje door deze bijzondere wijk. Onze gids vertelde gisteren dat 33% van de inwoners van San Francisco van Aziatische afkomst is, daarom is Chinatown hier erg groot.
En daarna ga ik weer verder Columbus af en via het financial district (waar het stress is vandaag denk ik, met die snel dalende beurs) verder naar the Ferrybuilding. De plek waar in de geschiedenis
de schepen aankwamen, nu is het een soort foodhall, met een prachtig plekje om even te zitten aan de baai. Ik heb hier fraai zicht op de Baybridge.
Na de lunch loop ik verder langs de baai en zie zo’n mooie ouderwetse houten pier, die wandel ik even op. Aan het einde zijn een paar Chinese mannen aan het vissen en precies als ik aankom halen ze
een ‘Leopard Shark’ (luipaardhaai) naar boven. Ze halen de haak eruit en gooien hem onder een bank, en dan zie ik er daar ineens nog een heel stel liggen! Ik ben benieuwd welk Chinees restaurant
vanavond haai op het menu heeft.
En dan doe ik nog een keer een rondje langs Fishermans Wharf en de zeeleeuwen en pelikanen die daar liggen en vliegen. Supertoeristisch maar toch leuk. En daarna ga ik terug naar pier 33, voor de
overtocht naar Alcatraz.
Wat een indrukwekkend bezoek is dit zeg! Ik ga eerst met een audiotour door de gevangenis en hoor en zie indrukwekkende verhalen en beelden. Ook hoor ik het verhaal van de ontsnapping van 3 mannen
die met lepels een gat in de celmuur maakten. Maar je wilde hier echt niet gevangen zitten. Wat een ellendige cellen en wat een kou en vochtigheid. Enne….ik heb Al Capone de groeten gedaan hoor.
Daarna wandel ik ook nog door de prachtige tuin op de rots, bijzonder dat dit hier ook is.
Terug op het vasteland vind ik het genoeg voor vandaag, ik neem een bus naar het hotel en ga daar lekker chillen. Boekje lezen en luieren.